AKTUELNO

Predsedavajući i srpski član Predsednišva BiH Milorad Dodik rekao je da je stav Republike Srpske da BiH sarađuje sa NATO, ali da nema ništa od članstva u toj Alijansi, te da će u tom pogledu pratiti Srbiju koja je takođe privržena vojnoj neutralnosti.

Dodik je naglasio da je taj stav na današnjem sastanku preneo predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

- Kao što je normalno da Bošnjaci i Turska dele vrednosti u vezi sa NATO, sasvim je očekivano da Srbija i Republika Srpska imaju isti stav, a to je vojna neutralnost. Saradnja sa NATO da, ali članstvo ne - rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da smatra da to Erdogan razume i da je logična podrška Turske članstvu u NATO-u jer je ta država članica tog saveza.

- S naše strane postoji problem zbog niza razloga koje smo dosad izneli i ne možemo da prihvatimo veću institucionalnu vezanost za NATO. Dovoljan je oblik saradnje koji do sada imamo, a ono je vezano za Partnerstvo za mir - kaže Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li mogu postojati pritisci na Republiku Srpsku da popusti kada je riječ o članstvu u NATO, Dodik je rekao da za to ne postoji mogućnost jer se radi o odluci svih u Srpskoj i da to nije ničija individualna odluka.

- Narodna skupština Republike Srpske je donela tu odluku i ja se samo ponašam u skladu sa tim. Rekli smo da ne želimo NATO granicu na Drini i da imamo problem sa NATO zbog bombardovanja ovih prostora. Poštujem volju svog naroda i od te volje neću odustati - naglasio je Dodik.

On je rekao da nije optimista da će u skorije vrijeme biti formiran Savet ministara, iako je Erdogan odmah na početku razgovora rekao da u BiH treba formirati vlast.

- Kako je taj termin propao, ja više nemam optimizma. Srpska strana nema nijedan uslov i ako nas pozovu isključivo da formiramo vlast, mi ćemo doći, ali više nema potrebe da razgovaramo o toj temi - istakao je Dodik.

Komentarišući potpisivanje dva dokumenta sa Turskom, Dodik je rekao da je sporazum o trgovini jedan od najboljih sa stanovišta privilegija koji je Turska dala jednoj zemlji i da to BiH mora iskoristiti.

- Činjenica je da mi nemamo 15.000 tona mesa koje možemo da izvezemo, ali možemo da proizvedemo. U Srpskoj ću videti koliko ima zainteresovanih za uzgoj stoke i proizvodnju mesa koja bi bila isporučena u kontigentima. I Erdogan je rekao da Turska želi da sarađuje sa BiH i njenim vlastima o ovom pitanju, a ne da to prepustimo špekulantima i trgovcima koji bi to mogli da upropaste uvozom mesa iz nekih drugih zemalja - rekao je Dodik.

On je naglasio da Vlada Srpske treba da napravi operativni plan kako bi implementirali sve stavke sporazuma i dodao da Srbija ima ugovor o izvozu u Tursku 5.000 tona mesa.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsedništva Vanja Filipović sastali su se danas u Ankari sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik i Erdogan su potpisali revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH.

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'